Hypnose is afgeleid van het Griekse woord "hypnos"’. Dit betekent "slaap". Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEg- onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn . Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance lager dan normaal en in die toestand ben je vatbaarder voor bepaalde suggesties.
Hypnose is eigenlijk niets meer dan een verhoogde staat van concentratie waarbij het mogelijk is om je onderbewuste positief te veranderen (her-programmeren). Om in hypnose te gaan wordt gebruik gemaakt van ontspannings-technieken en het voorstellingsvermogen vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
Gedurende de hypnose ben je gewoon aanwezig, alert en bewust van alles rondom jou. Je hoort alles wat er tegen je gezegd wordt en je kunt gewoon reageren. Wanneer je in hypnose bent dan is alles op dat moment "in hypnose" of beter gezegd even minder van belang. Hierdoor reageer je direct vanuit je onderbewustzijn. Tegelijkertijd is het mogelijk om je meer te concentreren op bepaalde dingen en je af te sluiten voor andere (bijvoorbeeld indrukken/geluiden van buitenaf) omdat je aandacht verhoogd is (tot zelfs 2000%) .Via bepaalde suggesties kom je terecht in een staat waarin je diep ontspannen bent en tegelijkertijd heel gefocust.
Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je gaat bijvoorbeeld zo op in een boek , dat je de omgeving waarin je je bevindt niet tot je doordringt. Ander voorbeeld; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je bent zo geconcentreerd bezig met je werk dat niet hoort dat er iemand binnenkomt. Dit zijn allemaal vormen van spontane (zelf)hypnose.
In hypnose heb je zelf de regie en die regie houd je ook. Er kan niets gebeuren zonder dat je het zelf wilt en daar toestemming voor geeft..
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode ; het is meestal doelgericht en sneller. Bij een groot aantal klachten voorkomt het onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. De effectiviteit van hypnotherapie ligt in het feit dat de behandeling zich richt op het onbewuste denken (90%) in tegenstelling tot reguliere therapieën welke zich op het bewuste denken (10%) richt.
Het ombuigen van negatieve gevoelens en gedragingen gaat makkelijker wanneer je in hypnotische trance bent. De oplossing zit namelijk in jezelf, hypnose is slechts het middel om erbij te komen